বিসিএস মডেল টেস্ট : আজকের বিষয় : ইংরেজি সাহিত্য

follow-upnews
0 0

index


1. In Walden, who urges people to simplify their lives and look to nature for meaning?
A. Robert Frost B. Walt Whitman
C. Henry David Thoreau D. Herman Melville
2. Maggie: A Girl of the Streets is an example of naturalist fiction. Who wrote it?
A. Stephen Crane B. Edith Wharton
C. Edgar Allan Poe D. Eugene Debs
3. Black Boy is an autobiographical account of whose Southern boyhood?
A. Thomas Pynchon B. Richard Wright
C. John Dos Passos D. Saul Bellow
4. Who wrote Spoon River Anthology?
A. Edgar Lee Masters B. Robert Lowell
C. Anne Sexton D. Langston Hughes
5. Which of Upton Sinclair’s books is about the meat-packing industry?
A. Main Street B. Arrowsmith
C. Elmer Gantry D. The Jungle
6. Vladimir Nabokov moved to the United States from where?
A. Poland B. Hungary C. Russia D. Cuba
7. The writer of Common Sense died in poverty. Who was he?
A. Thomas Paine B. Thomas Jefferson
C. Jack London D. Henry James
8. Which of the following writers was a leading member of the Harlem Renaissance?
A. Allen Ginsberg
B. Henry Wadsworth Longfellow
C. Langston Hughes D. Louisa May Alcott
9. The Scarlet Letter is set where?
A. England during World War II
B. Paris during the French Revolution
C. the Middle Ages in Italy
D. Puritan America
10. Who is the narrator in The Great Gatsby?
A. Elmer Gantry B. Nick Carraway
C. Ethan Frome D. Mick Smith
11. Which American writer won the Nobel Prize in 1930?
A. Sinclair Lewis B. Upton Sinclair
C. John Steinbeck D. Raymond Chandler
12. Who used lowercase letters in his poetry?
A. Robert Frost B. Walt Whitman
C. E. E. Cummings D. Bret Harte
13. Which author wrote ‘The Hotel New Hampshire’?
A. Ernest Hemingway B. Garrison Keillor
C. John Steinbeck D. John Irving
14. Who wrote ‘The Naked and the Dead’?
A. Norman Mailer B. James Jones
C. John Irving D. F Scott Fitzgerald
15. Who wrote ‘Sons and Lovers’?
A. John Galsworthy B. Charles Dickens
C. Thomas Hardy D. D. H. Lawrence

Answer :
1. C 2. A 3. B 4. A 5. D 6. C 7. A 8. C 9. D 10. B 11. A 12. C 13. B 14. A 15. D

সৌজন্যে : বিসিএস প্রিলিমিনারি প্রিফেস
বিদ্র: কী ধরণের মডেল টেস্ট রাখলে আপনাদের সুবিধা হয় সে বিষয়ে মন্তব্য করতে পারেন।

Next Post

আব্রাহাম লিঙ্কনের গেটিসবার্গ ভাষণ

নভেম্বর ১৯, ১৯৬৩, আমেরিকার ১৬তম প্রেসিডেন্ট আব্রাহাম লিংকন Gettysburg ভাষণটি দেন— যে ভাষণ থেকে নেয়া হয়েছে গণতন্ত্রের নির্যাস। ৮৭ বছর আগে আমাদের পূর্ব পুরুষেরা একটি নতুন জাতি প্রতিষ্ঠা করেছিলেন, যে জাতির মননে ছিল স্বাধীনতার মন্ত্র এবং যারা ‌’সকলে সমান’ এই নীতিতে আত্মউৎসর্গীকৃত হতে বিশ্বাসী হয়েছিলেন। আমরা এখনো বিশাল একটি গৃহযদ্ধে […]

এগুলো পড়তে পারেন